Nya rön blandas med gammal kunskap om hur man använder blommor, örter och kallpressade vegetabiliska oljor när vi tillverkar våra ekologiska, naturkosmetiska hudvårdsprodukter av det som Hvens rika natur ger oss.

Produkterna i serien Hälsa från Hven är tillverkade av oljor gjorda på raps från Hven, samt andra naturliga oljor och fetter. Kamomill, ringblomma, ros och lavendel är exempel på örter från Hven som ger våra produkter dess härliga dofter och nyttiga verkan.

I vår naturkosmetiska hudvårdsserie ingår förnyelsebara råvaror med naturligt ursprung som odlats ekologiskt. Exempel på dessa är jojobaolja, tistelolja, solrosolja och sheasmör. Även konsistensgivare, fuktbindare och andra nödvändiga komponenter har naturligt ursprung.

Vegetabiliska oljor innehåller näring, naturliga vitaminer och essentiella fettsyror Omega 3, 6, 7 och 9, som huden behöver för att må bra och kunna stå emot bakterieangrepp samt hålla en god fett/fuktbalans. De kan transporteras in i huden där den verkliga nyttan sker och hudens egen förmåga att läka stimuleras. Olika örter, eteriska oljor, alger och naturliga antioxidanter tillför produkten rätt doft och verkan.

I traditionell, icke naturkosmetisk hudvård används ofta mineralolja. Det är en olja som är lätt att använda eftersom den är färg- och doftlös. Den har lång hållbarhet och den är billig. Men den tillför inte huden någon näring. Det är en död produkt som utvinns ur råolja. När man smörjer in en kräm med mineralolja så lägger den sig som en hinna på huden och ger mjukhet endast till det yttersta hudskiktet. I värsta fall kan mineraloljan bidra till att hudens egen förmåga att behålla fukt störs och ett beroende av att smörja in mer och mer kräm uppstår.